TOUWTREKKEN IN EN OM DALERPEEL

Elke woensdagavond vanaf 20:00 uur staan de leden van TTV De Roppers klaar om afgemat te worden door hun trainer Bertus Prins. Het gaat er pittig aan toe, van te voren een goede warming-up, hierna conditietraining en daarna worden de leden verzocht om hun belangrijkste hulpmiddel “de schoenen” aan te trekken.
De touwtechniek kan op diverse manieren aangeleerd worden, middels de zogenaamde “Galg” kunnen diverse gewichten omhoog getrokken worden. De wedstrijden worden nagebootst “aan de wielen”, hier kunnen twee teams tegen elkaar trekken. 
Tegen 21.30 uur wordt de cooling-down afgewerkt en weer zit er een zware training erop. Hierna nog gezellig nababbelen in ’t Honk. Zo ziet een gemiddelde trainingsavond van TTV De Roppers eruit. De leeftijden van de actieve leden varieert van 20 tot en met 65 jaar, natuurlijk zijn nieuwe leden altijd welkom, bezoek eens een trainingsavond op het Sportcomplex te Dalerpeel en laat je verrassen. Kijk voor meer informatie ook eens op de Facebookpagina van TTV de Roppers.

Touwtrekken is tegelijk een teamsport en een krachtsport. Er is geen enkele andere krachtsport waarbij het team zo belangrijk is. Een touwtrekteam moet niet alleen sterk zijn maar ook technisch en tactisch goed met elkaar kunnen samenwerken om te winnen. Tijdens de wedstrijd worden twee teams aan beide kanten van een 36 meter lang touw opgesteld en degene die het voor elkaar krijgt om de tegenstander vier meter mee te slepen wint.

Bij touwtrekken zijn de wedstrijden opgedeeld in trekbeurten. Een wedstrijd bestaat uit twee trekbeurten, een team zal dus de tegenstander twee keer vier meter moeten meeslepen om de volle punten te pakken. Doordat tussendoor gewisseld wordt van kant, zal niemand veel voordeel hebben van verschillen in de bodem. Want bij touwtrekken is het niet alleen van belang hoe sterk een team is. Je kunt een trekbeurt ook winnen, of verliezen, doordat aan een kant de bodem nogal glad is of doordat je gewoon even niet staat op te letten. Natuurlijk spelen er nog veel meer dingen mee.

Al deze dingen samen zorgen ervoor dat er nogal veel verschil zit in de tijd die een trekbeurt kan duren. Het kan zijn dat het binnen enkele seconden over is, wanneer de tegenstander veel te sterk is of wanneer het hele team niet staat op te letten. Maar als teams bijna even sterk zijn kan een trekbeurt wel tientallen minuten duren. Net zolang totdat een van de teams te moe wordt om de tegenstander nog langer vast te houden.