In de zomer 1979, een half jaar na de sneeuwstorm, stort Dalerpeel zich tijdens het dorpsfeest enthousiast in het feestgedruis. En op de een of andere wonderlijke manier stond er ook een avond touwtrekken op het programma. Niet gehinderd door enige kennis van zaken en veel commentaar op de scheidsrechter, die toevallig wel wat van touwtrekken af wist, werd het een zware maar vrolijke avond. De zaterdagmiddag daaraanvolgend ging men gespannen naar de finalewedstrijden, waarbij een zeer talrijk toegestroomd publiek de moedige strijders toeschreeuwde en aanvuurden.
Het resultaat was 1 winnaar, 3 personen in de ziektewet en een huisarts die beloofde dat hij persoonlijk het touw zou komen doorsnijden als er in Dalerpeel nog een keer werd touw getrokken.

Toch was het mooie ervaring en enige dagen na de wedstrijden kwamen een paar enthousiastelingen met het idee om met elkaar een echte touwtrek vereniging te beginnen. Op de eerste trainingsdag verschenen er maar liefst 40 liefhebbers. Na een paar trainingen bleven er maar 20 man over, de echten! Bij café de Olde Stee werd een galg gebouwd en vonden de eerste trainingen plaats.
Dicky Schonerwold uit Noordscheschut werd benaderd om ons te trainen en in Wapse hadden we de eerste officiële wedstrijd in de 720 kg klasse. In 1980 kwam er een district Drenthe van de NTB tot stand en op een mooie dag in mei togen er 13 ploegen naar Nieuweroord, om zich te plaatsen voor de A- of B-poule van de eerste Drentse competitie.

De Roppers plaatsten zich die dag in de B-poule en werden dat jaar direct kampioen. In 1981 hadden we zelfs een eigen clubblad, een teken van groei. Groeiende belangstelling vanuit de dorpsgemeenschap voor touwtrekken, maar ook groei in de richting van een “echte” vereniging. Het trainen en het leveren van touwtrek prestaties kwamen steeds meer op de voorgrond en ook een eigen terrein was een grote wens. Dit laatste lukte in 1984, bij het eerste lustrum. In de begin jaren deden we ook mee met de Open Nederlandse kampioenschappen, vooral om te leren en ervaring op te doen met touwtrekken op een hoger niveau. Hier zagen we ploegen met hars trekken, dat hadden we nog nooit gezien! Maar verder slaagde dit eerste experiment prima. We eindigden deze dag op een keurige 5e plaats, in een veld van 20 ploegen.

In de tachtiger en negentigste jaren van de vorige eeuw zijn we alle jaren door Europa getoerd. EK\WK waar ze ook maar waren de Roppers waren er altijd wel bij.  Zo zijn er tal van herinneringen uit de begin jaren. Natuurlijk, het is nog maar kortgeleden, maar toch lijkt het ver weg. Iedereen moest alles nog leren de verdedigings- en aanvalstechnieken, het bepalen van een teamtactiek, het meedoen in de opbouw van een goede training en het volgen van cursussen door trainers.
De vereniging bestaat al 40 jaar en tussen de touwtrek vereniging “De Roppers” anno 2019 en de 40 man die op de eerste training verschenen ligt een wereld van verschil.